Waarom de consumptiemaatschappij slecht is voor het milieu
We kennen het allemaal wel: dat blije gevoel als je iets gekocht hebt wat je al heel lang wilde. We worden de hele dag omsingeld met advertenties: koop dit, limited edition, nu of nooit. Nog nooit heeft de gemiddelde mens zo veel spullen gehad als in de 21ste eeuw. Maar dit constante consumeren van de mens heeft heftige gevolgen voor het milieu. In deze blog lees je waarom en wat je zelf kan doen om je consumptie te verminderen.
Uitstoot
Ten eerste kost het natuurlijk veel energie om al je spullen te produceren. Vaak worden je spullen dan ook nog eens in China gemaakt. In dat land is weinig oog voor mensenrechten en milieunormen. De arbeiders werken vaak (te) lang in slechte omstandigheden en de fabrieken halen hun energie vaak uit fossiele brandstoffen. Vervolgens moeten al deze goederen nog eens in vervuilende boten of vliegtuigen naar Nederlands vervoerd worden. Tijdens deze stap in het proces komt ook veel CO2 vrij.
Vraag je af: heb ik het écht nodig?
Omdat zo veel consumeren veel van het milieu eist, moeten we met zijn allen onze consumptie proberen te verminderen. Natuurlijk is dit niet gemakkelijk, want de overmaat aan advertenties zorgt ervoor dat we meer spullen kopen dan we eigenlijk nodig hebben. Stel jezelf daarom de volgende vraag wanneer je op het punt staat iets te kopen: heb ik het écht nodig of koop ik het alleen omdat ik er een tijdelijk goed gevoel van krijg? Zo koop je geen onnodige dingen en verminder je je consumptie.
Repareer het
Zit er een gaatje in je shirt? Doet de batterij van je laptop het niet meer? Je hoeft niet per se een nieuwe te kopen, want de meeste dingen zijn nog prima te repareren. Je oude spullen repareren in plaats van een nieuw exemplaar te kopen is namelijk een stuk goedkoper én beter voor het milieu.