Warm water is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. We nemen een warme douche, wassen onze handen met warm water, de mogelijkheden zijn eindeloos. Stelt niets voor, zou je zeggen. Toch wordt er achter de schermen hard voor gewerkt, waarbij een boiler de grootste credits verdient. Een boiler maakt water warm, slaat het op en zorgt ervoor dat het warm blijft. Waar een warmwatergeiser het water alleen opwarmt wanneer er vraag naar is, zorgt de boiler ervoor dat je warm water constant op voorraad hebt. Handig dus, zo’n boiler, maar welke boiler neem je dan? In dit artikel leggen we de elektrische boiler en de gasboiler onder de loep.

Elektrische boiler

De elektrische boiler is de bekendste variant. Het water wordt daarin opgewarmd met een elektrisch verwarmingselement, waardoor het warme water direct tot je beschikking staat. Elektrische boilers komen in meerdere soorten en maten, afhankelijk van hoeveel warm water je gemiddeld nodig hebt. De aanschafprijs van een elektrische boiler is relatief laag, wat zeker meespeelt in de populariteit van deze boiler.

Gasboiler

Een gasboiler werkt bijna hetzelfde als de elektrische boiler, alleen dan met gas. En dat maakt nu net het verschil, want in tegenstelling tot de elektrische boiler is bij de gasboiler altijd ventilatie of afvoer van gassen nodig. Dat is niet helemaal zonder risico’s, en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Ook heb je voor een gasboiler altijd een gasaansluiting nodig – en die worden steeds zeldzamer, terwijl een elektrische boiler aan elektriciteit genoeg heeft. Daarnaast is de elektrische boiler een stuk makkelijker te installeren en zorgt het voor relatief lage verbruikskosten. Het moge duidelijk zijn: de kans is het grootst dat je het meeste plezier gaat hebben van de elektrische variant.

Soorten en maten

Heb je besloten om voor de elektrische boiler te gaan? Mooi, al blijft er dan nog een belangrijke vraag over. We zeiden het al, deze boiler komt in verschillende soorten en maten. Hoe meer personen je huishouden telt, hoe groter het volume van de boiler moet zijn. Het berekenen van de nodige capaciteit is gelukkig geen hogere wiskunde. Je deelt je gemiddelde waterverbruik gewoon door twee, et voilà: de capaciteit die je nodig hebt om je hele huishuiden van warm water te voorzien. Wil je echt jaren vooruit kunnen met je boiler? Dan is het handig om een boiler op de groei te kopen, zodat je de boiler niet hoeft te vervangen zodra je gezinssituatie verandert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *