Wie het warm en comfortabel wil hebben, kan het best lastig krijgen met de hoge energieprijzen. Even lekker opstoken is er niet meer zomaar bij. Toch is het mogelijk om met een cv-ketel te bezuinigen op energie. Zo is het bijvoorbeeld slim om voor een automatische ontluchter en een vuil verwijderaar te kiezen. De ontluchter zorgt dat lucht uit de installatie wordt gelaten zodat alles optimaal werkt en alles snel en goed warm wordt. De vuilverwijderaar zorgt dat de vuildeeltjes uit het systeem worden gehaald. Die deeltjes kunnen al snel veel problemen veroorzaken. Met een verwijderaar wordt de kans op storingen een stuk kleiner.


Niet op de automatische stand zetten

Het is slim om de automatische stand achterwege te laten. Dit is een stand om warm kraanwater simpel te verzorgen. Dit betekent dat er altijd een kleine hoeveelheid water op temperatuur wordt gehouden. Er komt dan direct warm water uit de kraan. Dit is echter natuurlijk niet zonder kosten. Het is altijd zo dat hiervoor gestookt moet worden. Zonder dat u hier direct voordeel van heeft. Dit kan al snel enkele tientjes per jaar meer kosten. Het is relatief gemakkelijk om de automatische stand uit te zetten. Sterker nog, u kunt waarschijnlijk ook voor een eco-stand op uw cv-ketel kiezen die extra helpt te besparen.


De pomp langzamer laten draaien

Er zit in elke cv-ketel een pomp. Die zorgt dat het water rondgepompt wordt door de installatie. Zo kan het afgekoelde water ook opnieuw worden opgewarmd. Het is mogelijk om het aantal toeren van deze pomp te beïnvloeden. Dat kan vaak gewoon op het bedieningspaneel. Wie de snelheid van de pomp verlaagt, kan zorgen dat het warme water meer tijd krijgt om de warmte aan de ruimte af te geven. Het water zal koeler in de ketel terugkeren en dit is goed voor het rendement. Het is in moderne ketels ook mogelijk om de pompsnelheid automatisch te laten aanpassen. Dat maakt het ook alleen maar nog gemakkelijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *