3 tips voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk

Je ecologische voetafdruk is hoeveel ruimte je op aarde inneemt. Hier valt onder andere de grond waarop je eten en de katoen voor je kleding wordt verbouwd onder. Het is een indicatie van hoe milieubewust jij leeft. Ben jij benieuwd hoe jij je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kan maken? In deze blog lees je daar 3 tips over!

Groente en fruit

Veel van ons groente en fruit groeit van nature niet het hele jaar door. Door groente en fruit in de winter in kassen te laten groeien of uit tropische landen te halen, kunnen we het hele jaar door aardbeien, sinasappels en ananassen eten. Bij deze manieren komen echter wel veel broeikasgassen vrij. Dit komt omdat kassen verwarmd moeten worden en groente en fruit uit tropische landen naar Nederland vervoerd moet worden in vervuilende boten of vliegtuigen. Het is daarom beter voor het milieu om groente en fruit van het seizoen te eten en zo veel mogelijk lokale te consumeren. 

Reizen

Bij het vervoer van A naar B kan nogal wat CO2 uitgestoten worden. Hierbij staan de auto en het vliegtuig verreweg bovenaan. Pak daarom voor kleine afstanden vaker de fiets in plaats van de auto. Ook is het beter voor het milieu om vaker met het openbaar vervoer te reizen. In Nederland rijden alle treinen zelfs op groene energie! Ook voor reizen binnen Europa kan je met de trein gaan, want dat wordt steeds goedkoper en de reistijd wordt steeds korter door betere verbeteringen en snellere treinen. Voor lange reizen is het het moeilijkst om een alternatief te vinden, maar er zijn wel luchtvaartmaatschappijen die per gevlogen kilometer minder uitstoten dan andere, omdat ze met efficiëntere toestellen vliegen.

Vleesconsumptie

Bij Nederlanders is 40% van de klimaatuitstoot van eten te wijten aan vleesconsumptie. Dit komt omdat de vleesindustrie veel water gebruikt en dieren veel broeikasgassen zoals methaan uitstoten. Daar komt nog eens bij aan voor de productie van 1 kilo vlees 5 kilo plantaardig voedsel te pas komt. Nederlanders eten 2 keer zo veel vlees als 50 jaar geleden, dus het is een serieus probleem aan het worden. Om je ecologische voetafdruk daarom kleiner te maken, kan je je vleesconsumptie verminderen of helemaal overstappen op een vegetarisch of veganistisch dieet. Als je écht een vleeseter bent en geen afscheid kan nemen, kip of vis is een stuk beter voor het milieu dan rundvlees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *