Als je wil overstappen van fossiele energie op een duurzamer alternatief, zijn zonnepanelen wellicht iets voor jou. Er zijn echter wel een aantal dingen die komen kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Omdat zonnepanelen nogal prijzig kunnen zijn, is het verstandig om van tevoren de ins en outs ervan te weten voordat je de investering maakt. Lees daarom in deze blog wat je allemaal moet weten voordat je ervoor kiest zonnepanelen te nemen.

Is jouw dak wel geschikt?

Sommige daken zijn meer geschikt voor zonnepanelen dan andere en sommige daken zijn zelfs helemaal niet geschikt voor zonnepanelen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is een naar het zuiden gericht dak het gunstigste, waar daar schijnt de zon het langst en hevigst op. Daarnaast is het ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk schaduw van bijvoorbeeld bomen of straatlantaarns op je dak is. Dit kan namelijk het rendement van je zonnepanelen verminderen. Mocht je eigen dak niet geschikt zijn, dan kan je altijd nog kijken of er in de buurt een initiatief is waarbij je de zonne-energie van de zonnepanelen op iemand anders dak kan afnemen. 

Het kostenplaatje

De winst van zonnepanelen is ongeveer vergelijkbaar met 6% rente op je spaarrekening. De meeste zonnepanelen verdienen zichzelf terug in ongeveer 8,5 jaar en zijn daarom een goede investering. Als particulier komt daar nog eens bij dat je de 21% btw die je over de zonnepanelen hebt betaald, kan terugvragen. Dit kan echter alleen als de energierekening en de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staat. Let er ook op dat je de aanvraag maximaal 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht kan doen. Daarbij kan je in sommige gemeentes of provincies subsidie krijgen wanneer je zonnepanelen neemt. Ten slotte zijn zonnepanelen de afgelopen jaren steeds goedkoper te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *