Is een elektrische auto wel zo zuinig als ie lijkt?

Elektrische auto’s: je ziet ze steeds vaker en ze worden steeds beter. Ze worden aangeprezen als het milieuvriendelijke alternatief voor een benzine- of dieselauto. Maar zijn ze wel zo schoon als dat ze lijken? In deze blog vind je alle feiten op het rijtje en kom je er achter hoe milieuvriendelijk een elektrische auto nou écht is.

Uitstoot

Gemiddeld stoot een elektrische auto zo’n 50% minder CO2 uit dan een benzine- of dieselauto. Hierbij is ook rekening gehouden met de CO2 die vrijkomt bij de productie van beide auto’s. Daar komt nog eens bij dat bij deze berekening is uitgegaan van een huishouden met grijs-groene stroom en dat het aantal huishoudens met groene stroom alleen maar toeneemt, dus dit verschil in CO2 uitstoot gaat alleen nog maar toenemen.  Daarnaast stoot een elektrische auto ook geen fijnstof en stikstof uit, twee stoffen die ook heel schadelijk zijn voor het milieu. Ten slotte is de motor van een elektrische auto een stuk stiller dan die van een “normale” auto. Je verstoort de natuur dus een stuk minder als je bijvoorbeeld door een natuurgebied of bos rijdt.

Accu

Een elektrische auto haalt energie uit een accu. Deze accu gebruikt energie veel efficiënter dan een auto met een uitlaat. Bij het produceren van zo’n accu worden echter grondstoffen als lithium, kobalt en grafiet gebruikt. Bij het delven van bijvoorbeeld kobalt komt vaak kinderarbeid kijken, omdat het alleen voorkomt in derdewereldlanden. Gelukkig zijn fabrikanten er mee bezig om de hoeveelheid kobalt in een batterij flink omlaag te brengen. 

Daar staat wel tegenover dat oude accu’s die niet goed genoeg meer zijn voor elektrische auto’s, gerecycled worden of gebruikt worden als batterij voor wind-of zonne-energie. Hieruit kan dus geconcludeerd worden dat een elektrische auto om meerdere redenen dus een stuk beter voor het milieu is dan een benzine- of dieselauto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *