Energie besparen is een win-win situatie: niet alleen is het beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee. Alhoewel je voor sommige tips vooraf een kleine investering moet doen, ben je uiteindelijk goedkoper uit door hoe veel geld het scheelt op je energierekening. Met deze tips kan je zo aan de slag!

Apparaten

Over het algemeen geldt dat nieuwe apparaten hun energie efficiĆ«nter gebruiken en hierdoor relatief minder energie gebruiken. Omdat dit niet voor alle apparaten geldt en er soms verborgen stroomvreters tussen zitten, is het verstandig om bij de aanschaf te kijken naar welk energielabel een apparaat heeft. Hoe verder in het alfabet, hoe meer stroom het apparaat gebruikt. Zet apparaten als een vaatwasser of wasmachine pas aan wanneer ze helemaal vol zitten. 

Televisie

Wanneer je de TV uitzet en weet dat je hem een lange tijd niet gaat gebruiken, zet hem dan op standby. Dit is energiezuiniger dan wanneer je hem enkel uit zou zetten. Zet daarnaast je TV en radio uit wanneer er niemand naar kijkt of luistert. 

Douchen

Probeer minder lang te douchen, want het verwarmen van je douchewater kost veel energie. Ook kan je investeren in een waterbesparende douchekop. Hier merk je niks van onder de douche, maar wel in je waterverbruik!

Lampen

De ouderwetse gloeilamp is bij lange na niet zo efficiĆ«nt als een led- of spaarlamp. Kijk daarom waar in je huis je nog energieslurpende gloeilampen hebt en vervang deze door een milieuvriendelijker alternatief. 

Isolatie

Vooral in oudere huizen is de isolatie vaak slecht of ontbreekt die helemaal, waardoor veel van de warmte verloren gaat. Ook hebben dat soort huizen vaak enkele beglazing, wat ook minder warmte vasthoudt dan dubbel glas. Het isoleren van een huis of dubbele beglazing aanbrengen kan een investering zijn, maar vaak haal je die kosten er snel weer uit, want je bespaart uiteindelijk veel op stookkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *